Universele producten

Vriescups, Flexigauge, smeermiddelen en afdichtpasta’s, zomaar een greep uit een grote collectie universele middelen die gebruikt worden in de werkplaats. Vaak worden deze producten ook los verkocht aan klanten. Wilmink heeft een groot aantal van dit soort producten in het assortiment. We nemen je mee bij enkele voorbeelden.

Flexigauge/plastigage

Het meten van de lagerspeling tussen de krukas en de drijfstang kan gemakkelijk met Flexigauge of plastigage. Dit product kent verschillende uitvoeringen/kleuren, beginnend bij groen voor de kleinste maten, dan volgt rood, blauw en geel. De werking van het product is eenvoudig. Verwijder de lagerkap, veeg de tappen en de schalen schoon zodat ze vrij zijn van olie. Plaats een stukje Flexigauge of plastigage in het lager, monteer de lagerkap en draai de bouten op de juiste spanning aan. Verwijder daarna direct de lagerkap zonder de as of lagers rond te hebben gedraaid. Vergelijk dan de breedte van de flexigauge of plastigage met de schaalverdeling op het papiertje. Op deze manier kan bekeken worden of de speling voldoende en dus groot (of klein) genoeg is.

Vriescups of plaatjes

Vriescups, vriesdoppen, vriesplaatjes, afdekschijfjes, allemaal termen voor een product met dezelfde functie: het afdekken van gaten die niet nodig zijn in het motorblok. Bij het gieten van een motorblok wordt er vaak gebruik gemaakt van zandmallen. Om bijvoorbeeld cilinders of andere holtes te vormen, worden er zandvormen vastgezet aan de mal. Na het gieten wordt dit zand verwijderd en blijven er dus holtes over op de plek waar de binnenste zandmal vast zat aan de buitenste mal. Deze holtes hebben geen functie meer en worden afgedekt met pluggen, ook wel vriescups of vriesdoppen genoemd. Deze doppen of plaatjes worden gemaakt van dun plaatstaal en gegalvaniseerd om roest tegen te gaan. Bij een revisie van een blok of slijtage van de plaatjes kunnen deze vervangen worden. Wilmink heeft vrijwel alle veel gebruikte maten op voorraad.

Smeermiddelen

Bij smeermiddelen denkt men vaak aan bussen olie om het blok mee af te vullen. Wilmink denkt bij smeermiddelen echter aan montagesmeermiddelen. Zoals bijvoorbeeld een olie om montage van nauw passende onderdelen te vergemakkelijken.

Vloeibare pakking

Soms is het nodig om een vloeibare pakking te gebruiken. Elring en Reinz zijn bijvoorbeeld leveranciers van vele soorten pakkingen, elastische afdichtingen, pakkingen die hoge temperaturen kunnen weerstaan en voldoen aan de strenge eisen van het afdichten. 

Gereedschappen

Naast universele onderdelen voor grote en kleine motoren, zijn er ook diverse gereedschappen en handige tools beschikbaar. Denk bijvoorbeeld aan doorzichtige plastic kaartjes om het hoonbeeld of patroon van een cilinderwand te controleren. Daarnaast biedt Kolbenschmidt een verscheidenheid aan diverse montagematerialen. Denk aan een bus om een zuiger met veren in het blok te monteren, een meter om de koppakkingdikte te bepalen en een koffer, gevuld met gereedschappen om zuigerveren te monteren. Kortom, er zijn diverse materialen beschikbaar.

Op zoek naar een specifiek item, verkoopdisplay of hulp bij je keuze? Neem contact op met één van onze productspecialisten.