Drieluik – Onderdelen op maat gemaakt

Soms heb je een onderdeel nodig dat niet standaard (meer) wordt gemaakt. Denk aan een andere maat drijfstang, een grotere zuiger, grotere kleppen of een pakking met grotere boringen of een specifieke dikte. Wilmink Performance kan hierbij helpen! Wilmink Performance kan diverse artikelen op maat laten maken bij haar leveranciers. In deze blog serie nemen wij je mee in de wereld van ‘custom made’ drijfstangen, zuigers, kleppen en pakkingen. In deze tweede blog duiken we dieper in de wereld van de drijfstangen en zuigers.

Op maat gemaakt: zuigers en drijfstangen

Voor het maken van custom made zuigers en drijfstangen, maakt Wilmink Performance gebruik van de uitgebreide diensten van CP-Carrillo. CP-Carrillo begon als twee aparte bedrijven. In 1963 werd Carrillo Industries opgericht door Fred Carrillo, hij wilde passende drijfstangen produceren zonder in te leveren op vermogen of kwaliteit. 35 jaar later werd CP Pistons opgericht door de gebroeders Calvert. Zij produceerden zuigers voor diverse motoren. In 2001 verkocht Fred Carrillo het bedrijf aan de Dover Corporation. In 2008 werden CP Pistons en Carrillo Industries samengevoegd en vormen zo samen vanaf 2010 het huidige CP-Carrillo. Naast diverse ‘standaard’ maten drijfstangen en zuigers, levert CP-Carrillo voor beiden ook maatwerk. 

ZuigersZuiger De Dion Bouton

Het ontwikkelen en produceren van passende zuigers is een zorgvuldig karwei. De engineeringsafdeling begint met het verzamelen en analyseren van allerlei gegevens. Deze gegevens worden aangeleverd door de klant en zijn volledig afhankelijk van de wensen en eisen aan de zuigers. Een zuiger in een dragrace auto zal immers andere prestaties moeten leveren dan een zuiger van een oldtimer. Deze laatstgenoemde groep is tevens een belangrijke groep. Aan de hand van bestaande zuigers kan CP-Carrillo namelijk nieuwe zuigers produceren. Deze kunnen over het algemeen exact worden nagemaakt zoals de bestaande zuigers eruit zien. Het is uiteraard ook mogelijk om aanpassingen te laten doen. Er zijn tientallen opties mogelijk, van grotere boringen tot andere uitsparingen voor kleppen of diverse soorten coatings.

Drijfstangen

Naast op maat gemaakte zuigers zijn ook op maat gemaakte drijfstangen mogelijk. Ook hier gaat de engineeringsafdeling aan de slag met de door de klant aangeleverde gegevens. Naast verschillende maten en diktes kunnen er uiteraard diverse aanpassingen worden gedaan aan bijvoorbeeld oliegroeven, nokken of inscripties op de drijfstang. Als klap op de vuurpijl kunnen er, naast de drijfstangen van een mix van stalen, ook drijfstangen gemaakt worden van aluminium! Deze drijfstangen zijn lichter, sterker en kennen diverse custom opties. 

Zoals genoemd is ook het leveren van drijfstangen en zuigers voor oldtimers geen probleem. Op de afbeelding hier rechtsboven is bijvoorbeeld een op maat gemaakte zuiger te zien voor een De Dion Bouton uit 1929! 

Al met al kunnen er ontzettend veel verschillende aanpassingen gedaan worden aan een drijfstang of zuiger. Heb je interesse in een op maat gemaakte drijfstang of zuiger? Neemt contact op met onze productspecialisten voor meer informatie!